Lijst van de 5 grootste bedrijven in Baden-Württemberg
Baden-Württemberg heeft een aandeel van 15 procent in het bruto binnenlands product (BBP) van Duitsland en wordt als deelstaat alleen door Beieren voorbijgestreefd wat het BBP per hoofd van de bevolking betreft. De economie van Baden-Württemberg wordt vooral gekenmerkt door een sterke industrie. Dit komt ook tot uiting in onze lijst van de TOP 5: Dit artikel is gebaseerd op de unieke Lijst van de grootste bedrijven uit Baden-Württemberg – Top 500 bedrijven, inclusief inkomsten.
Plaats 1: Daimler AG, Stuttgart: 154,3 miljard euro omzet (2020)
De naam Daimler staat voor automobielgeschiedenis bij uitstek en het Daimler-concern is vandaag de dag Duitslands nummer 2 autofabrikant – een wereldspeler. Het bekendste merk van Daimler is Mercedes-Benz. Het staat voor premium voertuigen met een uitstekende reputatie wereldwijd. De operationele activiteiten vonden tot dusver plaats in het kader van de drie dochterondernemingen Mercedes-Benz AG, Daimler Truck AG en Daimler Mobility AG. De groep telt bijna 290.000 werknemers in deze organisatie. In de toekomst zal Daimler worden opgesplitst in twee afzonderlijke bedrijven: Mercedes-Benz AG voor auto’s en bestelwagens en Daimler Truck AG voor vrachtwagens en bussen.
Plaats 2: Robert Bosch GmbH, Stuttgart: 71,5 miljard euro omzet (2020)
Robert Bosch vindt zijn oorsprong in een achtertuinatelier in Stuttgart dat werd opgericht in 1886. Vandaag is Bosch een wereldwijd conglomeraat dat actief is als toeleverancier voor de automobielsector en als fabrikant van industriële technologie (Rexroth), elektrisch gereedschap, huishoudtoestellen en energie- en bouwtechnologie. De toeleveringsactiviteiten voor de automobielindustrie zijn goed voor ruim de helft van de omzet van de groep. Bosch is ’s werelds grootste toeleverancier voor de automobielindustrie. De onderneming heeft ongeveer 395.000 werknemers. De Robert Bosch Stiftung zonder winstoogmerk heeft 94 procent van de aandelen in handen, maar de afstammelingen van de oprichter Robert Bosch hebben nog steeds invloed.
Plaats 3: ZF FRIEDRICHSHAFEN AG, Friedrichshafen: 32,6 miljard euro omzet (2020)
Luftschiff Zeppelin en Max Maag Zahnräderfabrik richtten in 1915 Zahnradfabrik GmbH op, nu ZF FRIEDRICHSHAFEN AG. Met ruim 153.000 werknemers is de ZF Group wereldwijd de op vier na grootste toeleverancier van de automobielindustrie en een leider op het gebied van aandrijflijn- en chassistechnologie. De Zeppelin-stichting, die wordt beheerd door de stad Friedrichshafen, bezit meer dan 90 procent van de aandelen van de onderneming. Transmissies, stuurinrichtingen, assen, koppelingen, schokdempers en andere chassiscomponenten vormen de kernactiviteiten van ZF. Daarnaast is er de divisie Industriële Technologie met aandrijflijntechnologie en -systemen voor machines, luchtvaart, scheepvaart en speciale voertuigsystemen.
Plaats 4: Porsche AG, Stuttgart: 28,7 miljard euro omzet (2020)
De autofabrikant Porsche AG is voortgekomen uit een ontwerpbureau van de autofabrikant Ferdinand Porsche. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Stuttgart-Zuffenhausen, is vooral bekend om zijn gestroomlijnde sportwagens. De productie vindt hoofdzakelijk plaats in de hoofdfabriek te Zuffenhausen en in de fabriek te Leipzig. Vanaf het begin is er een nauwe band geweest met Volkswagen. Ferdinand Porsche is de uitvinder van de legendarische VW Kever. Porsche AG maakt sinds 2009 deel uit van de Volkswagen Groep. De onderneming heeft ongeveer 35.000 werknemers.
Plaats 5: SAP SE, Walldorf: 27,3 miljard euro omzet (2020)
Vijf voormalige IBM-medewerkers richtten in 1972 SAP op. Dit is uitgegroeid tot het grootste softwarebedrijf van Duitsland en Europa met meer dan 100.000 werknemers. Vandaag zijn de meeste SAP-aandelen vrij verhandelbaar, maar twee oprichters bezitten nog steeds aandelen. SAP ontwikkelt software om bedrijfsprocessen voor bedrijven af te handelen en te ondersteunen. De oplossingen bestrijken alle bedrijfssectoren: Inkoop, Productie, Verkoop, Logistiek, Boekhouding, Controlling en Human Resources. De belangrijkste productlijn is SAP ERP (ERP = Enterprise Resource Planning), een netwerksysteem voor bedrijfsinformatie en -planning met diverse componenten en sectorale oplossingen.
Beeld bron: Unsplash