Lijst van de 5 grootste bouwbedrijven in Duitsland
Duitsland kent sinds een tiental jaren een bloeiende bouwsector. Het wordt aangewakkerd door de aanhoudende vastgoedhausse. Voor Duitse bouwbedrijven betekent dit goede tijden. Dit artikel is gebaseerd op de unieke Top 200 van bouwcoöperaties en gemeentelijke woningbouwverenigingen in Duitsland.
Plaats 1: HOCHTIEF Aktiengesellschaft, Essen: 24 miljard euro (2020)
HOCHTIEF is met 36.000 medewerkers een wereldwijd opererend bouwconcern dat in 1873 begon als het bouwbedrijf van de gebroeders Helfmann in Frankfurt/Main. Sinds 2011 heeft het Spaanse bouwconcern ACS een krappe meerderheid van de aandelen in handen (juni 2021: 50,4 procent). HOCHTIEF realiseert het overgrote deel van zijn omzet (95 procent) in het buitenland. De talrijke dochterondernemingen van de groep zijn ondergebracht in de drie divisies HOCHTIEF Americas (met inbegrip van de Amerikaanse subgroep Turner Construction), HOCHTIEF Asia Pacific (met inbegrip van de Australische Cimic Group) en HOCHTIEF Europe.
Plaats 2: Ed. Züblin AG, Stuttgart: 4,0 miljard euro (2020)
Ed. Züblin vindt zijn oorsprong in een ingenieursbureau dat in 1898 werd opgericht door Eduard Züblin. Sinds 1919 is de hoofdzetel van het bedrijf gevestigd in Stuttgart. Vandaag behoort Züblin tot het Oostenrijkse bouwconcern STRABAG. De activiteiten van Züblin zijn onderverdeeld in drie gebieden: sleutelklare bouw, civiele techniek en installaties en speciale gebieden. Geografisch ligt de nadruk op Duitsland en de Benelux-landen. Züblin heeft meer dan 13.000 werknemers. Bekende Züblin-gebouwen zijn onder meer het ECB-gebouw in Frankfurt, de Opernturm en het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart.
Plaats 3: STRABAG AG, Keulen: 3,1 miljard euro voor de aanleg van verkeerswegen (2020)
STRABAG AG bundelt de Duitse activiteiten en deelnemingen van het Oostenrijkse STRABAG – een van de grootste Europese bouwconcerns. De belangrijkste dochteronderneming is Ed. Züblin AG, Stuttgart, als de onderneming van de groep voor bouwconstructies en civiele techniek. Andere dochterondernemingen van STRABAG AG zijn STRABAG Property and Facility Services GmbH (facility management-diensten), STRABAG Real Estate GmbH (projectontwikkeling), TPA Gesellschaft für Qualitätssicherung und Innovation GmbH (kenniscentrum voor bouwmaterialen). STRABAG AG zelf, met meer dan 13.000 werknemers, legt zich toe op de aanleg van verkeerswegen.
Plaats 4: Max Bögl Bauservice GmbH & Co. KG, Sengenthal (Beieren): 2,0 miljard euro omzet (2020)
De Max Bögl Groep begon in 1929 als een metselbedrijf in de Beierse Oberpfalz. Vandaag is het uitgegroeid tot een internationaal opererende groep van ondernemingen met ongeveer 6.500 werknemers, die een breed scala van bouw- en aanverwante diensten aanbiedt. Naast de bouw van gebouwen is het bedrijf ook actief in de aanleg van wegen en rioleringen. Behalve in Duitsland is de Max Bögl-groep ook actief in de rest van de DACH-regio, in Midden- en Oost-Europa en in het Verre Oosten.
Plaats 5: LEONHARD WEISS GmbH & Co. KG, Göppingen/Satteldorf: 1,3 miljard euro omzet (2019)
LEONHARD WEISS werd in 1900 opgericht als spoorbouwbedrijf, wat tot op de dag van vandaag nog steeds het geval is. Het dienstenpakket is in de loop der tijd echter aanzienlijk uitgebreid – tot wegenbouw en weg- en waterbouw, sleutel-op-de-deur bouw en civiele techniek. LEONHARD WEISS is ook actief als algemeen aannemer voor de aanleg van elektriciteitsleidingen en -netwerken. Het concern heeft ongeveer 6.000 werknemers en, naast de twee hoofdvestigingen, een twaalftal andere locaties, bij voorkeur in het zuidwesten van Duitsland. Zij heeft ook twee filialen in Stockholm en Oslo.
Beeld bron: Unsplash