Lijst van 3 investeerders in zonneparken die actief zijn in Kroatië
Als onderdeel van de Europese Unie wil Kroatië een van de vele Europese landen worden die tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Premier Andrej Plenkovic kondigde aan dat het land tot 9 miljard euro financiering heeft gekregen uit het meerjarig financieel kader van de EU om Kroatië te helpen de doelstelling te halen. Momenteel is waterkracht de grootste bron van hernieuwbare energie in Kroatië, terwijl zonne- en windenergie achterblijven. Met deze doelstelling wil Kroatië ook de hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt uit schone energiebronnen verhogen van 28% tot meer dan 36% in 2030 en 66% in 2050. Daartoe zal Kroatië gebruik moeten maken van de enorme beschikbare zonne-energiebronnen, waarvan het potentieel op 6,8 GW wordt geraamd. Zonne-energie is goed voor slechts 0,4% van de elektriciteit, terwijl dat in andere Europese landen gemiddeld 4% is. In maart 2021 was slechts 100MW aan zonne-energie geïnstalleerd, en om het EU-gemiddelde in te halen is nog eens GW nodig. Daarom is Kroatië aantrekkelijk voor potentiële investeerders in zonne-energie. De voorgestelde bedrijven behoren tot de Lijst van de 250 grootste investeerders in duurzame energie in Europa.
1) Enlight Renewable Energy (Israël)
De Israëlische ontwikkelaar van wind- en zonne-energie betrad in juli 2022 de Kroatische windmarkt met de overname van een project van 386MW. Het project maakte deel uit van een grootschalige wind- en zonneportefeuille met een gecombineerde geïnstalleerde capaciteit van meer dan 525MW. De projecten worden in 2023 gebouwd en zullen in 2025 voltooid zijn. De portefeuille van 525MW komt bovenop Enlight’s reeds uitgebreide portefeuille van projecten rond de Balkan, aangezien zij een geïnstalleerde capaciteit van 1,2GW heeft in projecten in Kosovo, Servië, Kroatië en Hongarije.
2) Convex Invest (Oostenrijk)
De Oostenrijkse investeringsgroep heeft plannen aangekondigd om het enorme potentieel aan zonne-energie in Kroatië aan te boren door de aankoop van een Kroatisch zonnepark van 60 MW ter waarde van 75,6 miljoen euro. Het zonnepark, MVES 60 genaamd, ligt in Sisak-Moslavina en zal worden ontwikkeld door Microstar, een Kroatisch bouwbedrijf. Het zonnepark bestaat uit 207.300 PV-panelen en ligt op een terrein van 65 hectare.
3) Acciona (Spanje)
De Spaanse energiereuzen waren volgens Energy Intelligence het eerste bedrijf dat 100% hernieuwbare energie produceerde en zijn experts geworden in de ontwikkeling van zonne- en windenergie. De in Madrid gevestigde groep heeft een portefeuille van meer dan 11GW verworven, verspreid over 11 continenten, en als onderdeel van een versnelling van hun plan wil Acciona nog eens 17GW verwerven tegen 2025 en nog eens 33GW tegen 2030. In maart 2022 kondigde de groep plannen aan om te investeren in een ander Kroatisch zonnepark, voor een bedrag van ongeveer 99 miljoen euro. De investering zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van een zonnepark van 150 MW in het district Sibenik-Knin. Het Promina-zonnepark van 150 MW wordt het grootste zonnepark dat tot nu toe in Kroatië is ontwikkeld. Naast het Promina-project zal Acciona nog eens 106 miljoen euro investeren in twee windparken met een totaal geïnstalleerd vermogen van 72 MW. De talrijke investeringen van de Spaanse groep maken het bedrijf tot een van de belangrijkste drijvende krachten achter de overgang naar groene energie in Kroatië.
Bron: Renewables.Digital Beeldbron: Unsplash